Tabula Rasa

In de zomer van 2016 werd ik gegrepen door het thema Tabula Rasa. Tabula (met was beschreven schrijfplankje) Rasa (glad gestreken) betekent:

  • onbeschreven blad
  • schone lei
  • nog niet beïnvloedt door indrukken van buitenaf

Deze inspiratiebron houdt me bezig. Aristoteles vroeg het zich al af. Stel dat wij mensen geboren worden als een onbeschreven, blanco blad. Dan betekent dit, dat we onbegrensde mogelijkheden hebben, een scala aan nieuwe kansen. In essentie zijn we allemaal gelijk en kunnen we ons blad vullen met alles waar we van dromen. Iedereen vult het blad met de ervaringen die beleefd worden in het leven met daarbij de gevoelswaarde die er aan verbonden wordt. Dat maakt ons tot wie we zijn.

Hoeveel macht heeft dan onze leef- en woonomgeving om ons te voorzien van kleuren, smet en spetters? Wie bekrast en besmeurt? En wie of wat kleurt? Wie zijn we zonder al deze ervaringen? Al deze vragen hielden me bezig terwijl ik zocht naar wat nu mijn Tabula Rasa is. Ondertussen schilderde, kraste, besmeurde, kleurde en vormde ik op menig nieuw, schoon en hagelwit blad. Ontdekkend dat niets voor altijd is. Dat krassen van invloed zijn op het uiteindelijke resultaat en dat dit allemaal oké is. Met ontzag voor dat nieuwe werkvlak kreeg ik nog meer respect voor eerdere kunstenaars, maar ook voor alle mensen die zich een weg gebaand hebben door hun leven. Ieder op hun eigen manier, binnen hun eigen mogelijkheden. En daarmee wordt mijn Tabula Rasa gelijk aan dat van jou……

Daar ligt een geweldige uitnodiging. Kom in het gezelligste, leukste en toegankelijkste atelier van Berkel-Enschot onderzoeken hoe jij jouw witte vlak wilt kleuren. Kom spelen en ontdekken. Gun jezelf de kans om steeds opnieuw weer uit te vinden waar je staat en wat je graag wil. Kom ontdekken hoe jouw krassen onderdeel worden van het grote geheel. Hoe je zelf de regie in handen hebt om jouw werk te kleuren zoals jij dat heel graag wil. Kom meespelen en benieuwd zijn naar jouw voorkeur in kleuren. Kom je nieuwsgierigheid naar jezelf onderzoeken.  Je herontdekt jezelf namelijk, als je reist door je leven.